Barbunya Nasıl Dikilir
Barbunya Nasıl Dikilir, Barbunya yemeği yapılan Türkiye
genelinde severek tüketilen baklagillerden fasulyenin kırmızı beyaz renkleri ve
lezzetli bir bitki türüdür. Barbunya Dünyada en çok dikimi yapılan, Türkiye’de
Marmara bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Barbunya yetiştiriciliği
kolay ve zahmetsiz olur bahçelerde ve isteyen saksılarda rahatça
yetiştirebilirler.
Barbunya karbonhidrat ve protein yönünde oldukça zengindir.
Barbunya tüketilmesi kan şekerinin dengelenmesini sağlar ve uzun süre tok tutma
özelliğine sahiptir. Türk mutfağının zeytinyağlı yemekleri arasında yer alan ve
sevilerek tüketilen barbunya fasulye görünümlü pembe-beyaz kabuğunun içerisinde
renkli taneleri çıkarılır kolaylıkla ayrılarak yemeği yapılır.
Barbunyanın nasıl dikilir? Barbunya tohumu bahçe olacak ise ilkbahar
aylarında ekimi yapılır, seralarda yapılan barbunya ekimi için her mevsimde
ekim yapılabilir. Barbunya ekiminde barbunya tohumunun kalitesi çok önemlidir
kaliteli bir tohumdan elde edilecek ürünün verimliği daha yüksek olur.
Barbunya ekiminde tohumlar 4-5cm derinlikte aralık mesafesi
8-10 cm de ekimi yapılır ve sıra aralığı 40-50 cm olur. Barbunya tohumlarının
ekime hazırlamak için 1 gün önceden suda bekletilmelidir suda bekletmek
tohumların çimlenmesini daha hızlı olmasını sağlayacaktır. Barbunya
tohumlarının ekileceği toprağın işlenmiş ve gübrelenmiş olması gerekir,
gübreleme işleminde ahır gübresi kullanmanın barbunya verimini artmasını
sağlar. Barbunya fidelerinin iyi bir şekilde güneş almaları için güney ve kuzey
taraflara dikimleri tercih edilmelidir.
Barbunya tohumlarının ıslanmasının ertesi günü bahçeye veya
istenilen bölgeye dikimi yapılır. Tohumlar toprak 4-5 cm derinlikte işlenmiş toprak
altına atılır ve üzeri toprak ile örtülür. Barbunya tohumları yaklaşık 6-10 gün
arasında çimlenebilir. Barbunya tohumlarının ekiminden hemen sonra can suyu
verilir.
Barbunyanın iyi bir
şekilde büyümesi ve hasatının bol olması için 15-20 günde bir sıvı gübre verilmeli
ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Barbunya ekili toprak barbunya
fidelerinin 20-25 cm boya geldiğinde çapalama işlemi yapılır, toprak
havalandırılır ve yabancı otlardan arındırılır. Barbunya yetiştiriciliğinde
verimini artırmak için barbunyaları sık, sık toplamak gerekir. Barbunya ekimi
oturak şekilde yapılacaksa tarla için uygun olur, sırık cinsi ise saksılarda ve
bahçelerde uygun olur.
Son Güncelleme : 07.01.2021 14:07:35
Barbunya Nasıl Dikilir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
|
2 Yorum Yapılmış "Barbunya Nasıl Dikilir"
Sıvı gübrede ne anlatılmak isteniyor?
Tahir Elmastaş . 28.11.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Erdem : Damla sulamada kullanılan günreleme 15.04.2020 19:42:52
Sırık barbunaya sırık dikmesem olurmu
İsmail Seter . 24.06.2019 14:25:07
CEVAP YAZ
|
 |
Dondurulmuş Barbunya |
Dondurulmuş Barbunya, taze barbunya temmuz ve ağustos ayında pazara çıkar. Yaz aylarında alacağınız taze barbunyayı dondurucuda saklayarak kışın tüketebilirsiniz. Dondurulmuş Barbunya Nasıl Yapılır? Almış olduğunuz taze barbunyaların içlerini ayıkla... |
 |
Düdüklüde Kuru Barbunya Yemeği |
Düdüklüde Kuru Barbunya Yemeği, barbunya fasulyeğiller ailesine üye olan hem yaşı hem de kurusu olan bir bakliyat türüdür. Her mevsim istenildiği zaman kuru barbunyayı bulabilirsiniz. Kuru barbunya yemeğini tencerede, güveçte, fırında yada düdüklüde ... |
 |
Sulu Barbunya Yemeği Tarifi |
Sulu Barbunya Yemeği Tarifi, Barbunya gövdesinin şekli itibarıyla fasulyeye benzeyen anadolu topraklarına özgü bir sebzedir. Baklagiller grubunda yer alan barbunya çok sayıda vitamin içerir. İçerisinde A, B1 ve B2 vitaminlerini barındıran barbunya pr... |
 |
Rüyada Barbunya Görmek |
Rüyada Barbunya Görmek, rüya sahibi için hem mal hem de mülk edinmesine, iş hayatında çok kar getiren işler yapmasına ve çok büyük paralar kazanmasına delalet etmektedir. Rüyada barbunya görmek, rüya sahibinin şansının bütün hayatı boyunca devam etme... |
 |
Barbunya Yemeği Kaç Kalori |
Barbunya Yemeği Kaç Kalori, Baklagiller familyasından olan barbunya yaz dönemlerinde sulanabilen her sahada yetişmektedir. Yazın oldukça tercih edilen çeşitli yemekler yapılabilen, Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır.Ayrıca yazın hem fiyat olara... |
 |
Barbunya Yetiştiriciliği |
Barbunya yetiştiriciliği, uygun iklim koşullarında yapılması ile beraber güzel sonuçlar elde edilen baklagiller arasında yer alır. Barbunya yetiştiriciliği için koşulların yanı sıra dikkat edilmesi gereken önemli noktalar ile beraber daha kaliteli v... |
 |
Barbunya Fasulye |
Barbunya fasulye, Barbunya fasulye Türkiye de en çok yetiştirilen ve tüketilen baklagillerden biridir. Genelde ege bölgesinde yetişir. Yetişmesi çok kolay ve zahmetsiz bir sebze olup dünyada en çok yetiştirilen ürünlerden biridir. Kurutulmuş ve yaş o... |
 |
Zeytinyağlı Barbunya Salatası |
Zeytinyağlı Barbunya Salatası, barbunya yemeği ve mezesi dışında salatasını da hazırlamak mümkündür. Barbunya salatasının içerisine ilave edilen yeşillikler ile oldukça lezzetli bir salata hazırlayabilirsiniz. Ayrıca barbunya salatası özellikle diyet... |
 |
Barbunya Meze |
Barbunya Meze, gerek yazın taze barbunya gerekse kışın kuru veya konserve barbunya ile hazırlanabilen lezzetli bir meze çeşididir. Et yemeklerinin yanında servis edilebileceği gibi, tek başına öğün olarak zeytinyağlı şekli ile de hazırlamak mümkündür... |
 |
Barbunya Konservesi |
Barbunya Konservesi; Sonbahar sezonu geldiğinde yaptığımız kışlık hazırlıkları arasında konservelikler de vardır. Bunlar kışın işimizi kolaylaştırır ve hazırda bulunurlar. Barbunya konservesi de bunlar arasındadır. Yazın pazardan alıp ayıklayın ve ko... |
 |
Barbunya Protein |
Barbunya Protein, Barbunya, Anadolu mutfaklarının vazgeçilmez sebzesidir. Fasulye olarak ta adlandırılır. Dış kısmı kabuklu içi taneli, yenilebilen bir sebzedir. Dış kabuğu beyaz ve pembe renktedir, içi ise beyazdır. Barbunya yetiştirilirken genelde ... |
 |
Düdüklü Tencerede Barbunya |
Düdüklü Tencerede Barbunya; Düdüklü tencere işlerimizi kolaylaştıran ve yemeğimizin daha çabuk pişmesini sağlayan hanimlara yardımcı bir gereçtir. Kuru fasulye, barbunya, nohut gibi sert baklagiller içinse birebirdir. Şimdi bende sizlere düdükle de b... |
|
|
Dondurulmuş Barbunya |
|
Düdüklüde Kuru Barbunya Yemeği |
|
Sulu Barbunya Yemeği Tarifi |
|
Rüyada Barbunya Görmek |
|
Barbunya Yemeği Kaç Kalori |
|
Barbunya Yetiştiriciliği |
|
Barbunya Fasulye |
|
Zeytinyağlı Barbunya Salatası |
|
Barbunya Nasıl Dikilir |
|
Barbunya Meze |
|
Barbunya Konservesi |
|
Barbunya Protein |
|
Düdüklü Tencerede Barbunya |
|
Barbunya Balığı |
|
Barbunya Çeşitleri |
|
Barbunya Pilaki Kalori |
|
Barbunya Nasıl Haşlanır |
|
Yeşil Barbunya |
|
Barbunya |
|
Etli Barbunya |
|
Barbunya Pilaki Konserve |
|
Taze Barbunya Salatası |
|
Barbunya Kalori |
|
Kıymalı Barbunya |
|
Beyaz Barbunya |
|
Güveçte Barbunya Tarifi |
|
Barbunya Kavurması |
|
Havuçlu Barbunya Tarifi |
|
Barbunya Faydaları |
|
Barbunya Piyaz |
Popüler İçerik |
Barbunya Balığı
Barbunya balığı: Mullidae ailesine ait bir balık türüdür. Yanlardan basık, aldı dikey vaziyette, vücudu pembe bazen kırmızı ve pullarla kaplı, alt çen...
|
Barbunya Çeşitleri
Barbunya çeşitleri; birçok gruba ayrılır. Özellikle kış aylarında soframızda bulundurduğumuz barbunya vitamin ve mineral açısından oldukça zengin oldu...
|
Barbunya Pilaki Kalori
Barbunya pilaki kalori: Bir porsiyon (100 gram) kuru barbunya yaklaşık 333 (kcal) kaloridir. Kuru barbunya (B) gurubu vitaminleri açısından çok zengin...
|
Barbunya Nasıl Haşlanır
Barbunya Nasıl Haşlanır, Barbunya halk arasında bilinen adı ile Ayşe kadın kuru fasulye çeşidin den olan ve taneleri kırmızı renkli olan benekli şekli...
|
Yeşil Barbunya
Yeşil Barbunya, Yeşil barbunya fasulyenin bir çeşididir. İtalya'da geliştirilmiştir. Yeşil barbunya özellikle Türk, İtalyan, Yunan ve İspanyol mutfa...
|
Barbunya
Barbunya, baklagiller ailesine ait otsu bir bitki çeşididir. Pembe ve beyaz dış kabuğu vardır. Ayın zamanda beyaz renkli iç taneleri yeşil fasulyelerd...
|
|