Yeşil Barbunya
Yeşil Barbunya, Yeşil barbunya fasulyenin bir çeşididir. İtalya'da geliştirilmiştir. Yeşil barbunya özellikle Türk, İtalyan, Yunan ve İspanyol mutfaklarında kullanılmaktadır. Yeşil barbunya Kolombiya'da yetiştirilen cranberry fasulyesine çok benzer. Yeşil barbunya görüntü olarak Pinto fasulyesine benzer, fakat tat olarak farklıdır. Yeşil barbunyanın ana vatanı Orta Amerika'dır.
Yeşil barbunya bir senede yetişen otsu bir bitkidir. Yeşil barbunya boğumlu gövdesi ve kabuğundaki pembe çizgileri ile fasulyeden ayrılmaktadır. Yeşil barbunyanın içerisinde beyaz renkli çekirdeği vardır. Yeşil barbunya soğuğa dayanıklıdır. Yeşil barbunya kabukları ile tüketilmez. Yeşil barbunya taze ve kuru olarak tüketilir. Yeşil barbunya yurdumuzda her yerde yetişir. Yeşil barbunyanın zeytinyağlı yemekleri ve mezeleri yapılır. Yeşil barbunya lif bakımından zengindir.
Yeşil Barbunyanın İçinde; Karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, demir, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, niasin, çinko, E vitamini ve diyettik lif bulunmaktadır.
Yeşil Barbunya Faydaları Nelerdir?- Fiziki olarak vücut yorgunluğunu alır,
- Zihinsel olarak yorgunlukları alır,
- Yeşil barbunyanın posası bağırsak kanserini engeller,
- Sinirleri gevşetici etkisi vardır,
- Kalp krizi riskini önler,
- Romatizmal ağrıları hafifletir.
- Zehirlenme ve fazla ilaç alımı durumunda yeşil barbunya tüketilmelidir.
- Kemik yapısına destek olur.
- Çocuklarda kemik gelişimini destekler.
- Yetişkin kadınlarda kemik erimesini önler.
- İçerisindeki E vitamini ve çinko sayesinde cilt lekelerini geçirir. Ayrıca pürüzsüz bir cilde sahip olmamızı sağlar.
- Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
- Tokluk süresini uzatır. Kan şekerini düzenler.
- Maydanoz ile tüketilirse demir emilimini artırır.
- Kansızlığa engel olur.
- Böbrek hastalıklarına iyi gelir. Böbrek taşı ve böbrek kumu gibi rahatsızlıklarda bol tüketilmelidir.
- Mide hastalıklarına iyi gelir.
- Yaşlanmaya karşı cildi tazeler.
- Fiziki olarak kuvvet verir.
- Vücut direncini artırır.
Yeşil barbunya yaz sebzesidir. Kış için yazdan derin dondurucuya koyulabilir. Yeşil barbunyanın kurusunu yemek yapacaksak geceden suya koymak gerekir ve pişirme zamanı gelince de on beş dakika kaynatılarak yemeği yapılır. Barbunyayı pişirirken ekşimemesi patates katmayınız. Zeytinyağlı olarak yemeği yapılacaksa şeker bir yemek kaşığı olmalıdır. Barbunyaya sarımsak katılacaksa döver değil iki parçaya bölerek katalım. Barbunyayı pişirirken limon sıkılırsa yemek çabuk bozulur. Yemeğin çabuk bozulmaması için limonu yemeği servis ederken yanına koyalım. Barbunyayı salça ile pişirelim ki yemeğimiz renkli ve lezzetli olsun.
Afiyet olsun.
21.01.2024 07:44:49
Yeşil Barbunya ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|