Yemeğimizde barbunya sabahtan suya ıslanır, dört beş saat bekletilir ya da zamanınız yok ise düdüklü tencere ile kırk beş dakika kaynatılır. Kaynadıktan sonra bir süzgeç yardımı ile suyundan çıkartılır. Daha sonra düdüklü tencereyi temizleyip yeniden ocağa koyunuz. İçerisine küçük küçük doğradığınız, soğanları sıvı yağ ile ocakta kavurmaya başlayınız. Daha sonrasında kuşbaşı halinde olan etlerinizi ilave ederek birlikte kavurmaya devam edeniz. Et, suyunu bırakıp yumuşayıncaya kadar kısık ateşte kavrulurken, içerisine en son barbunyalar eklenerek birbirine karışması için bir iki tur çevrilir. İçerisine göz kararı dediğimiz şekilde su ilave edildikten sonra, tuzunu ekleyip düdüklünün kapağını kapatıp, düdüklü ses verinceye kadar ocakta pişirilir.
Sonra düdüklü tencere ocaktan alınıp soğuk suyun altına konulur ve soğutulur. Daha sonra ise kapağı açılır ve içerisine önceden küp-küp doğranan patatesler, karabiber ve pul biber ilave edilir. Bir tas içerisinde eritilen salçada eklenir ve kapağı yeniden kapatmadan patatesler pişene kadar ocakta kısık ateşte bekletilir. Artık
etli barbunya pilaki servise hazır hale geldi. Yanına pilav ve cacık gibi yan yemekler hazırlanarak yemek servis edilebilir.