Barbunya nasıl yapılır sorusu evimize misafirler geldiğinde yaptığımız ana yemeklerin yanına bir çeşit daha isteyince veya o gün yemek yapmaya çok fazla vakit ayıramayıp basit bir şeyler arıyorsak aklımıza gelen ilk sorulardandır. Bu yemeği yapılan bitki türü fasulyenin bir varyetesi yani farklı bir türüdür. Farklı dillerde Borlotti Fasulyesi ya da Roma Fasulyesi olarak anılan barbunya dışarıda yetiştirilişinin yanı sıra evde saksılarda da yetiştirilebilirler.
Ben kendimi bildim bileli barbunyayı kuru fasulyenin daha az sulu ve de daha hafif versiyonu olarak görmüşümdür hem de bir miktar daha çok sevmişimdir. Eğer çocuklarınız varsa ve yemek seçiyorlarsa eminim ki onlara bir öğlen barbunya yaptıktan sonra her zaman barbunya isteyeceklerdir ve bu tadın hayranı olacaklardır. Bu hafif ve hafif olduğu kadar da birçok insanın lezzetli olduğunu düşündüğü yemeğin malzemeleriyle anlatımıma başlayayım.
- 2 su bardağı barbunya (Dilerseniz 3 su bardağı da kullanabilirsiniz. Bu miktar yemeği kaç kişinin yiyeceğine ya da sizin ne kadar yapmak istediğinize göre değişir.)
- 1 adet domates
- 1 adet soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı toz şeker veya bir küp şeker
- 2 diş sarımsak (Sarımsak sevmiyorsanız koymamayı tercih edebilirsiniz. Bu yemeğin tadını kötüleştirmeyecektir.)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1-2 adet havuç
- 1-2 adet patates (Genellikle patatessiz yapılıyor ama eğer patatesi seviyorsanız özellikle de çocuklarınız varsa patates ilave etmenizi öneririz.
)
- 1 çay kaşığı tuz (İsteğiniz doğrultusunda azaltıp çoğaltabilirsiniz.)
Barbunya nasıl yapılır?
Malzemelerin az olduğu gibi barbunya yaparken de çok az yorulacağınıza hepinizi temin ederimÖncelikle oldukça ince doğradığımız bir adet soğanı tenceredeki yarım bardak suya ekleyip pişmeye bırakmalıyız çünkü soğanın yumuşaması en az barbunyamızın taze olması kadar önemli bir ayrıntıdır ve yemek yapımında oldukça sık tekrarlanan bir püf noktadır. Soğan yumuşayınca yarım su bardağı zeytinyağı ekleyerek olabildiğince yavaş bir şekilde karıştırmalıyız. Bu işlemi de soğanı ezmeyecek ve dilimlerinin şeklinde hiçbir değişiklik var etmeyecek şekilde yapmalıyız. Bir adet domatesimizi küp şeklinde doğrayıp tencereye eklemeliyiz. Bir yemek kaşığı domates salçasını da tencereye eklemeliyiz. Bir veya iki tane havucu doğrayıp tencereye ilave etmeli ve ardından patatesleri küp-küp doğrayıp onları da eklemeliyiz. Doğradığımız iki diş sarımsağı da beraberce kavrulmaya bırakmalı ve sonra bir çay kaşığı şeker ile bir çay kaşığı tuzu da yemeğe ilave etmeliyiz. Elde edilen karışımı bir süre boyunca karıştırılmalı sonrasında da su ekleyerek on dakika pişirmeliyiz. On dakika geçtikten sonra önceden haşlanmış iki ya da 3 su bardağı barbunyayı ve bir su bardağı suyu tencereye ilave etmeli ve patatesler ile havuçlar yumuşayıncaya kadar kaynamaya bırakmalıyız. Soğuduktan sonra servis edilmeye hazır demektir. Barbunya nasıl yapılır konusunda sizi aydınlattık sanırım.
Hepinize afiyet olsun.