Barbunya Balığı
Barbunya balığı: Mullidae ailesine ait bir balık türüdür. Yanlardan basık, aldı dikey vaziyette, vücudu pembe bazen kırmızı ve pullarla kaplı, alt çeneden doğru uzanan iki bıyığa sahip, alt çenesinde dişleri olmayan bir yapıya sahiptir. Genelde sıcak ve ılık denizlerde yaşarlar. Çoğunluklar kıyıya yakın yerlerde olurlar. Boyları 17 cm'den başlayıp, 40 cm'ye kadar olabilmektedir.
Ortalama olarak bakılacak olursa ağırlıkları genelde 50-75 gram arasında değişmektedir. Küçük balık sürüleri halinde yaşarlar. Ege ve Akdeniz'de bol miktarda bulunmaktadır. Balık larvası ve denizde bulunan bitkisel döküntüler ile beslenmektedirler. Bir yaşından sonra üremeye başlarlar dişi barbunya balıklarının, erkek barbunya balıklarına göre yaşama süreleri çok daha uzundur. Türkiye'de yaklaşık yılda 3-5 ton arasında avlanılmaktadır. Barbunya balığının ekonomik değeri diğer balıklara göre daha yüksektir. Bağımlılık yaratabilecek kadar lezzetli bir tada sahiptir.
Barbunya balığı besin değerleri nelerdir?- A, B1, B2, B12, C ve E vitaminlerine sahiptir.
- Bol miktarda omega 3 ve omega 6 yağ asitlerine sahiptir.
- Zengin bir protein kaynağıdır
- Mineral açısında çok zengindir.
- Yüksek oranda selenyum ve fosfor içermektedir.
- Magnezyum, potasyum, fosfor, demir, çinko, bakır gibi minerallerde bol miktarda bulunmaktadır.
Barbunya balığı faydaları nelerdir?- Günümüzde çok fazla şeklide rastladığımız şeker hastalığı, kalp damar rahatsızlıkları gibi hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur.
Kalp ve damar sağlığını korur.
- Küçük çocuklarda ve özellikle anne karnında bebeğin beyin ve göz gelişiminde önemli etkileri bulunmaktadır.
- Sürekli tüketildiği taktirde içinde bulunan omega 3 ve omega 6 sayesinde 7'den 70'e herkesin göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Bol miktarda içerdiği mineraller sayesinde vücuda zindelik ve enerji verir.
- İçinde bulunan selenyum vücudun toksinlerden arınıp temizlenmesine yardımcı olur ve ayrıca selenyum kansere karşı büyük bir koruyucu konumundadır.
- Diyet yapanlar için bulunmaz bir besin kaynağıdır.
- İçindeki kalsiyum sayesinde kemikler için çok faydalıdır.
- Yapılan bazı araştırmalara göre balık tüketen kişilerde astım hastalığına yakalan riskinin çok az olduğu görülmüştür.
- Cildi genç tutar, kırışıklık etkileri diğer insanlara göre daha geç görülür.
- İçinde bulunan yağ asitleri sayesinde beyindeki sinir hücrelerinin gelişmesini sağlar ve çağımızın hastalığı bunaklık ve Alzheimer riskinin oldukça düşük olmasını sağlar.
- Birçok hastalık riskinin oluşmasını engeller. Vücut direncini yükseltir.
- Asabiyet, depresyon gibi ruhsal hastalıkların oluşmasını engeller.
Barbunya balığı nasıl pişirilir?
Tavada, fırında, buğulama, ızgara ve güveç halinde pişirilir. Ayrıca pişirme yöntemi olarak çeşitli dünya mutfaklarında kâğıtta sebzeli pişirme yöntemi kullanılmaktadır.
21.01.2024 08:32:37
Barbunya Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|