{ "title": "Taze Barbunya Tarifi", "image": "https://www.barbunya.gen.tr/images/taze-barbunya-tarifi.jpg", "date": "19.01.2024 17:34:56", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Taze Barbunya Tarifi, Barbunya fasulye; Baklagiller familyasından otsu bir bitki türüdür. Pembe, beyaz dış kabuğu ve ağırlıklı olarak beyazımsı iç taneleri ile standart yeşil fasulyelerden ayrılır. Zeytinyağlı yemeği Türk mutfağının ünlü soğuk mezeleri arasındadır. Barbunya, Ait olduğu fasulye sınıfının çok ufak farklarla ayrılan bir üyesidir. Farklı dillerde Roma fasulyesi veya Borlotti fasulyesi diye de anılır. İtalya'da geliştirilmiştir. Halen İtalyan, Türk, İspanyol ve Yunan mutfaklarında çok kullanılır. Kolombiya'da geliştirilen Cranberry fasulyesinin bir varyetesi sayılır. Görüntü olarak pinto fasulyesine benzer, ancak tat olarak farklıdır. Türkiye'de sebze olarak hemen hemen her yerinde yetişmektedir. Meyve ve içinde bulunan tanesi kırmızı beneklidir. Barbunya fasulyesi olarak da bilinir. Taze ve kuru olarak tüketilir.

Faydaları; Barbunya lif bakımından çok zengindir. 100 gram barbunya da ortalama 25 gram lif bulunmakta. Vücuda enerji ve güç vererek, zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Barbunya vücudun onarımını ve gelişimini destekler. Kemikleri güçlendirir. Siyatik ve romatizma şikâyetlerini hafifletir. Böbrek rahatsızlığında etkilidir. Böbrekleri kuvvetlendirir. Böbrek taş ve kumunu dökmeye yardımcı olur. Kalp çarpıntısını giderir, Sinirleri kuvvetlendirir ve şeker hastalığına karşı faydalıdır kandaki şeker oranını düşürerek dengede tutar. Ayrıca kolesterolü düşürmede etkilidir. Bu açıdan günlük beslenme programına bu gıdayı eklenebilir.

Taze Barbunya Tarifi (Zeytinyağlı) malzemeleri
Taze Barbunya Tarifi Yapılışı; İlk önce barbunyaları ayıklayarak tencereye alıp üzerine su ekleyelim ve 15 dakika kadar haşlayalım. Soğanları yemeklik küp doğrayalım ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavuralım. Aynı şekilde Biberleri de ikiye ayırarak ufak ufak doğrayıp soğanlara ekleyerek kavuralım. Kavrulan malzemelerimize domates ve biber salçasını ekleyip 1-2 dakika karıştıralım. Küp doğradığımız havuç ve patatesleri tencereye alıp beraberce kavrulan malzemelerin üzerine ekleyip karıştıralım ve en son haşlayıp suyunu süzdüğümüz barbunyalar ekleyip, üzerini hafif geçecek kadar su eklenerek 15 dakika kadar pişmeye bırakalım. Ufak ufak doğradığımız sarımsakların diri kalmasını istiyorsanız pişmeye yakın tencereye ilave edin. Bir süre de bu şekilde pişirerek, dama tadınıza göre tuz ilave edip tencereyi ocaktan alın. Arzunuza göre soğuk ya da sıcak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }