{ "title": "Taze Barbunya Tarifi", "image": "https://www.barbunya.gen.tr/images/taze-barbunya-tarifi.jpg", "date": "19.01.2024 17:34:56", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Taze Barbunya Tarifi, Barbunya fasulye; Baklagiller familyasından otsu bir bitki türüdür. Pembe, beyaz dış kabuğu ve ağırlıklı olarak beyazımsı iç taneleri ile standart yeşil fasulyelerden ayrılır. Zeytinyağlı yemeği Türk mutfağının ünlü soğuk mezeleri arasındadır. Barbunya, Ait olduğu fasulye sınıfının çok ufak farklarla ayrılan bir üyesidir. Farklı dillerde Roma fasulyesi veya Borlotti fasulyesi diye de anılır. İtalya'da geliştirilmiştir. Halen İtalyan, Türk, İspanyol ve Yunan mutfaklarında çok kullanılır. Kolombiya'da geliştirilen Cranberry fasulyesinin bir varyetesi sayılır. Görüntü olarak pinto fasulyesine benzer, ancak tat olarak farklıdır. Türkiye'de sebze olarak hemen hemen her yerinde yetişmektedir. Meyve ve içinde bulunan tanesi kırmızı beneklidir. Barbunya fasulyesi olarak da bilinir. Taze ve kuru olarak tüketilir.