{ "title": "Haşlanmış Barbunya", "image": "https://www.barbunya.gen.tr/images/haslanmis-barbunya.jpg", "date": "21.01.2024 04:35:39", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Haşlanmış barbunya; Barbunya, fasulyeye benzeyen ve içerisinde taneleri olan bir bitkidir. Dış görünümü kırmızı beyaz ala bir renk taşırken içerisindeki tanelerde de çift renkli ala hali veya tek renk olan kahve rengimsi bir renk vardır. Ayıklanarak içinin taneleri kullanılan barbunya mevsiminde bayanlar tarafından çok tercih edilen bir besindir. Yemekleri etli veya zeytinyağlı olarak yapılır. Ayrıca barbunya piyaz dediğimiz meze çeşidi de çok kullanılan bir yöntemdir.

Haşlanmış barbunyanın özellikleri nelerdir?
Haşlanmış barbunya, diyet olarak da tüketilebilecek bir besindir. Haşlandığında suyunun süzülerek mutlaka değiştirilmesi gerekir. Haşlanmış barbunya hazır gıda ürünleri içerisinde konserve olarak hazırlanan ürünlerin başında gelir.

Haşlanmış barbunya nasıl yapılır?

Haşlanmış barbunyanın kullanıldığı konserve halinin yapılışı için bir kilo gram kadar kabuklu barbunya alınır ve ayıklanır. Ayrıca içerisine hazırlayacağımız bir litrelik kavanozda ayarlanır. Kavanozlar konserve yapmak için gereken nitelikler olan kapak ve yerleştirmeye müsait yapısı olması gerekir. Temizlenen ve ayıklanan barbunyalar her bir kilo barbunya için yarım litre su ayarlanarak tencere içerisine yerleştirilir ve kaynatılır. Yaklaşık dört dakika kadar sürecek kaynamış su içerisindeki barbunyaların haşlanması yeterlidir. Yarı çiğ vaziyette olan barbunyalar bir süzgeç yardımı ile suyundan ayrılıktan sonra suyu ayrı bir kâsede bekletilir. Barbunyalar hazırladığınız kavanoza direk konularak üzerine haşlama işleminden kalan su ılıdıktan sonra ilave edilir. Her kavanozun ağızlarında bir parmak boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Arkasından da hiç hava almayacak şekilde kapakları kapatılarak, kavanozlar ters çevrilerek kapaklar altta kalacak şekilde tencereye yerleştirilir. Tencere içerisine kavanozların boyunu bir parmak geçecek şekilde su eklenerek kavanozlar ortalama 1 saat kadar kaynatılır. Kaynama işlemi bittiğinde ise yine kavanozlar ters bir halde düz bir zemine yerleştirilir ve soğumaya bırakılır. Bu aşama barbunya kavanozlarının üzerinin bir örtü ile bir gece bekletilmesi gerekir. Ertesi gün bekletilen kavanozların üzeri açılarak düz bir şekilde kapak yukarı gelecek şekilde çevrilir. Kavanoz kapakları içe doğru basık ve sızıntı yapmamış ise konserveleme işlemi başarı ile gerçekleştirilmiş olur. En son olarak da güneş görmeyen serin bir yerde veya buzdolabında muhafaza edilir. Afiyetler olsun.
" } ] }