{ "title": "Barbunya Yemekleri", "image": "https://www.barbunya.gen.tr/images/barbunya-yemekleri.jpg", "date": "20.01.2024 11:03:52", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "
Barbunya yemekleri, barbunya sevilen baklagillerden biridir. Sık sık yemekleri yapılan ve sevilerek tüketilen yemekleri mezeleri vardır. Tam bir vitamin deposu olarak bilinen bir yiyecektir. İnsan sağlığı açısından birçok olumlu etkisi bulunan barbunya, içerisinde fazla oranda demir, çinko, kalsiyum, karbonhidrat bulundurur. Bunun ile cilt ve hücrelerimize çok faydalı olan E vitamini, A, C ve K9 vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda bol miktarda lif içermektedir. Protein açısından çok zengin bir besindir. Bu nedenle sıklıkla yemeli özellikle büyüme çağında olan çocuklara yedirmeliyiz. Şimdi bu faydalı besin ile yapılan yemek tariflerini bakalım.

Etli barbunya, etli barbunya sevilen yemek tariflerinden biridir. Barbunyanın vitamini yanına ette eklenince akşam yemeklerinde pilav makarna eşliğinde servis edilen tariflerinden biridir. Barbunya hem lezzetli hem sağlıklı hem de ekonomik bir şekilde hazırlanabilen bir yemek olduğu için sıklıkla tercih edilir. Etli barbunya kuzu dana etiyle yapıldığı gibi tavuk etiyle de yapılır ama dana etiyle çok daha lezzetli olur. Şimdi bu güzel lezzetin tarifine bakalım.

Etli barbunya yapımı için gerekli malzemeler
Etli barbunya nasıl yapılır?

Etli barbunya yapımı için barbunya temizce yıkanır ve bir kaba alınır. Yemeği yapmak istediğiniz tencereye yağ konulur ve üzerine soğanlar küp-küp doğranır. Ocağın altı açılarak soğan kavrulur. Soğan kavrulunca patates ve havuç soyularak küçük küçük doğranarak eklenir. Bu sebzeler kızarırken ayrı bir tavada kuş başı et suyunu salıp tekrar çekene kadar pişirilir. Sebzeler kızarınca ayrı tencerede olan etler de sebze üzerine eklenir. Ardından daha önceden yıkanmış olan barbunyalar eklenir. Tuzu ve baharatı atılır. Bir iki karıştırılarak kavrulur. Ardından üzerine bir litre kadar kaynar su eklenerek kısık ateş de pişirilir. Daha sulu isterseniz su oranını arttırabilirsiniz. Barbunyalar pişince yemek ocaktan alınır ve servis edilir.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı barbunya pilaki için gerekli malzemeler
Zeytinyağlı barbunya pilaki nasıl yapılır?

İlk olarak barbunyaları bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar su ilave edin ve 10 dakika kadar pişirin. Suyunu süzün ve bir kenara alın. Ardından soğanları yemeklik doğrayın ve tencerede zeytinyağı ile kavurun. Soğanlar yumuşadıktan sonra önce salçayı sonra da küp-küp doğradığınız sebzeleri ilave edin. 2 dakika kadar yağda kavurun ve sonra şeker, tuz ve 1 su bardağı kadar kaynar suyu ilave edin ve 5 dakika kadar pişirin. Daha sonra barbunyaları ilave edin. Bir su bardağı su daha ekleyin. Patatesler ve havuçlar pişene kadar tencerenin kapağı kapalı ve kısık ateşte pişirin. Ara sıra kontrol etmeyi unutmayın tencerenin dibi tutmasın. Yemeğiniz piştikten sonra barbunya yemekleri içinde en fazla tercih edileni konuklarınıza servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }