{ "title": "Barbunya Yapımı", "image": "https://www.barbunya.gen.tr/images/barbunya-yapimi.jpg", "date": "19.01.2024 16:38:34", "author": "Barbaros Çarpınlıoğlu", "article": [ { "article": "Barbunya yapımı; Lezzetli zeytinyağlı yemekler arasında özel bir yeri olan barbunya mükemmel bir yemektir. Dünyada en çok yetiştirilen baklagiller arasındadır. Fasulye tohumundan biraz daha kısa görünümlü ve üzeri beneklidir. Türkiye'de de sevilerek tüketilen barbunya fasulyenin bir türüdür ve çoğunlukla ülkemizde ege bölgesinde yetiştirilir. Saksıda veya bahçede yetiştirilip üretilebilecek basit ürünlerdendir. Barbunya besin değeri olarak hem protein hem de karbondihidrat yönünden oldukça zengin bir baklagillerdendir. İtalyan, İspanyol, Yunan ve Türk mutfağında sıkça kullanılır.

4 kişilik barbunya yapımı için gerekli malzemeler şunlardır
Barbunya nasıl yapılır?

Barbunyalar ayıklanıp kabuklarından ayrılıp yıkanır. Düdüklü tencerede barbunyaların üzerini geçecek kadar su eklenip 10-12 dakika kadar pişirilir. Barbunyaları haşlayıp çok fazla eritmemek gerekir. Daha sonra kaynatılan barbunyaların suyu süzülür. Bu arada barbunyalar haşlandıktan sonra morumsu bir renk alır. Bu renkten yemek tamamen hazır olduğunda hiçbir eser kalmayacaktır. Diğer yandan zeytinyağında ince doğranmış soğan, kırmızı ve yeşil biber sotelenir. Domatesler ve ince doğranmış sarımsaklar da eklenir. Bir kaşık biber salçası bir kaşıkta domates salçası ile karıştırılıp küp şeklinde doğranmış patates ve havuç ile 2-3 dakika karıştırılıp üzerine kaynar bir su bardağı su çekilir. Patatesin yumuşamasına az kala haşlanmış barbunyalar suyu ile karıştırılır. Sonra barbunyalar eklenir beraber karıştırılır. Barbunyanın tuzu ve şekeri da eklenip kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kadar daha kaynatılır ve ara ara suyu kontrol edilir ki suyu bitip yemek dibine tutmasın diye. Altı kapatıldıktan sonra yarım saat dinlenmeye alınır. Zevke ve sevmeye göre biraz daha uzun süre pişirilirse domatesler ile barbunyalar tamamen birleşirler. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirilerek servis edilir. Barbunya yapımı tamamlandıktan sonra limon ile servis edilirse barbunya çok daha lezzetli olur.
" } ] }