{ "title": "Barbunya Protein", "image": "https://www.barbunya.gen.tr/images/barbunya-protein.jpg", "date": "21.01.2024 12:20:48", "author": "CANSU SİCİMOĞLU", "article": [ { "article": "
Barbunya Protein, Barbunya, Anadolu mutfaklarının vazgeçilmez sebzesidir. Fasulye olarak da adlandırılır. Dış kısmı kabuklu içi taneli, yenilebilen bir sebzedir. Dış kabuğu beyaz ve pembe renktedir, içi ise beyazdır. Barbunya yetiştirilirken genelde yanına kamış dikerler. Sarmaşık gibi uzayıp dolanan bir bitki olduğundan karışmasını bu şekilde önlemiş olurlar. Protein açısından oldukça zengindir. Bazı hastalar kırmızı et tüketemezler ve etten alacakları proteini, barbunya yiyerek karşılayabilirler.

Barbunya protein açısından et kadar değerlidir. İçeriğinde bulundurduğu vitamin, mineral ve lif açısından oldukça sağlıklıdır. Barbunyanın içerisinde bulundurduğu posa kansere karşı bir kalkandır. Kalp hastalarının da barbunyanın içeriğinde bulundurduğu besin değerlerinden kaynaklı yemeleri tavsiye edilir. Yaz aylarında yetişen bir sebzedir; fakat günümüz şartlarında kışında serada yetiştiğinden rahatlıkla tüketebiliriz. Yaz aylarında kışlık birçok sebze kurutulduğu gibi barbunya da ayıklanıp güneşte bir tepsi içerinde kurutulabilir. Kuruttuktan sonra cam kavanoz içerinde serin bir yerde muhafaza edilebilir. Bir başka saklama yöntemi ise barbunyaları ayıklayıp buz dolabı poşetine alıp difrize koymaktır. Bu yöntemde kışın yemek yapmadan birkaç saat öncesinde çıkarıp çözülmesini beklemek gerekir. Yarım kilo pişirdiğimiz barbunya içerisinde 5 gr yağ bulunur. İçerisinde ne kadar düşük yağ olduğunu buradan görebiliyoruz.

Barbunya yiyerek az yağla yüksek protein almış oluruz. Barbunya içerisinde birçok mineral bulundurur. Bunlardan bir tanesi demirdir. İçerisindeki demirden faydalanmak için barbunya ile C vitaminli besinlerde tüketmek gerekir. Barbunya ile portakal suyu tüketmenizi ya da barbunyayı pişirirken içerisine su yerine portakal suyu koymanızı kesinlikle tavsiye ederim. Hem C vitaminini bu şekilde karşılamış hem de muhteşem leziz bir tat elde etmiş olursunuz. Barbunyanın içerisinde bulunan bir bileşik kontrolsüz bölünmeye devam eden kanser hücrelerini durdurmaktadır. Böylelikle vücudumuzdaki yeni kanser oluşumlarına engel teşkil eder.

Barbunya besin değerleri; 500 gr barbunya içeriğinde 5 mg A vitamini, 120 mg sodyum, 715 mg kalsiyum, 81 mg demir, 124,5 g lif, 22,5 mg C vitamini ve 117,90 g protein bulundurur.
" } ] }