{ "title": "Barbunya Nasıl Haşlanır", "image": "https://www.barbunya.gen.tr/images/barbunya-nasil-haslanir.jpg", "date": "20.01.2024 17:27:03", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Barbunya Nasıl Haşlanır, Barbunya halk arasında bilinen adı ile Ayşe kadın kuru fasulye çeşidinden olan ve taneleri kırmızı renkli olan benekli şekli ile bilinen bitkidir. Kuru fasulye türü olarak bilinen baklagiller familyasından olan barbunya Türk mutfaklarının yemeği ve zeytinyağlısı olarak bilinir. Türk insanını şüphesiz çok sıklıkla ve severek pişirdiği ve tükettiği bir gıdadır. Ayrıca Orta Amerika menşeli bir bitki olan barbunya yılda bir kes yetişir. Barbunya otsu bir bitkidir. Barbunya taze iken bahçelerde pembe-beyaz dış kabuğu bulunan iç kısmının kırmızı renkli ve benekli olarak bilinen bitkidir. Özellikle zeytinyağlılarda çok kullanılan ve masaların vazgeçilmez soğuk mezeleri arasına kullanılan çok sevilen bir tür bitkidir.

Barbunya Nasıl Haşlanır?

Eğer kuru barbunya haşlayacaksanız aynı nohut, kuru börülce ve kuru fasulyede olduğu gibi barbunyayı da mutlaka bir gece önceden üstünü geçecek kadar su içine koyarak haşlamaya başlayıncaya kadar bekletmeniz gerekir. Kesinlikle içinde bekletmiş olduğunuz su ile haşlamayın taze su kullanın. Barbunya haşlar iken dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktasında birisi mutlaka ön haşlama yapmaktır. Barbunyanın üstünü üç, dört parmak geçecek kadar su ilave ederek kaynattıktan sonra beş dakika kadar da ön haşlama yapmak yeterli olacaktır. Bu sayede de barbunyanın siyah suyu akmış olur. Daha sonrasında barbunyayı düdüklü tencere içine alarak üstünü birkaç parmak geçecek şekilde temiz su ekleyin. Tuzunu da ilave ederek kaynamaya bırakın.

Daha sonra düdüklü tencerenin düdüğünü indirdikten sonra ocağın altını kısarak tam yarım saat pişmeye bırakın. Eğer taze barbunya kullanacak iseniz aynı kuru barbunyada yaptığınız gibi mutlaka ön haşlama yaptıktan sonra düdüklü tencereye alın. Taze barbunyalar kuru barbunyaya göre daha az zamanda haşlanır. Düdüklünün düdüğünü indirten sonra yaklaşık on beş dakika kadar haşlayın. Eğer düdüklü tencere değil de normal bir tencere kullanacak iseniz barbunyanın haşlanma süresi yaklaşık otuz dakikadır. Bu sürenin sonunda barbunyayı kontrol edin eğer yeterince yumuşamamış halen sert ise tekrardan bir süre daha pişirin. Haşlama yaparken düdüklü kullanmak normal tencereye göre zaman açısından daha iyi olmaktadır.
" } ] }