{ "title": "Barbunya Nasıl Dikilir", "image": "https://www.barbunya.gen.tr/images/barbunya-nasil-dikilir.jpg", "date": "20.01.2024 06:24:20", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Barbunya Nasıl Dikilir, Barbunya yemeği yapılan Türkiye genelinde severek tüketilen baklagillerden fasulyenin kırmızı beyaz renkleri ve lezzetli bir bitki türüdür. Barbunya Dünyada en çok dikimi yapılan, Türkiye'de Marmara bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Barbunya yetiştiriciliği kolay ve zahmetsiz olur bahçelerde ve isteyen saksılarda rahatça yetiştirebilirler.

Barbunya karbonhidrat ve protein yönünde oldukça zengindir. Barbunya tüketilmesi kan şekerinin dengelenmesini sağlar ve uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Türk mutfağının zeytinyağlı yemekleri arasında yer alan ve sevilerek tüketilen barbunya fasulye görünümlü pembe-beyaz kabuğunun içerisinde renkli taneleri çıkarılır kolaylıkla ayrılarak yemeği yapılır.

Barbunyanın nasıl dikilir? Barbunya tohumu bahçe olacak ise ilkbahar aylarında ekimi yapılır, seralarda yapılan barbunya ekimi için her mevsimde ekim yapılabilir. Barbunya ekiminde barbunya tohumunun kalitesi çok önemlidir kaliteli bir tohumdan elde edilecek ürünün verimliği daha yüksek olur.

Barbunya ekiminde tohumlar 4-5 cm derinlikte aralık mesafesi 8-10 cm'de ekimi yapılır ve sıra aralığı 40-50 cm olur. Barbunya tohumlarının ekime hazırlamak için 1 gün önceden suda bekletilmelidir suda bekletmek tohumların çimlenmesini daha hızlı olmasını sağlayacaktır. Barbunya tohumlarının ekileceği toprağın işlenmiş ve gübrelenmiş olması gerekir, gübreleme işleminde ahır gübresi kullanmanın barbunya verimini artmasını sağlar. Barbunya fidelerinin iyi bir şekilde güneş almaları için güney ve kuzey taraflara dikimleri tercih edilmelidir.

Barbunya tohumlarının ıslanmasının ertesi günü bahçeye veya istenilen bölgeye dikimi yapılır. Tohumlar toprak 4-5 cm derinlikte işlenmiş toprak altına atılır ve üzeri toprak ile örtülür. Barbunya tohumları yaklaşık 6-10 gün arasında çimlenebilir. Barbunya tohumlarının ekiminden hemen sonra can suyu verilir.

Barbunyanın iyi bir şekilde büyümesi ve hasadının bol olması için 15-20 günde bir sıvı gübre verilmeli ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Barbunya ekili toprak barbunya fidelerinin 20-25 cm boya geldiğinde çapalama işlemi yapılır, toprak havalandırılır ve yabancı otlardan arındırılır. Barbunya yetiştiriciliğinde verimini artırmak için barbunyaları sık, sık toplamak gerekir. Barbunya ekimi oturak şekilde yapılacaksa tarla için uygun olur, sırık cinsi ise saksılarda ve bahçelerde uygun olur.
" } ] }