Barbunya fasulye, Barbunya fasulye Türkiye'de en çok yetiştirilen ve tüketilen baklagillerden biridir. Genelde ege bölgesinde yetişir. Yetişmesi çok kolay ve zahmetsiz bir sebze olup dünyada en çok yetiştirilen ürünlerden biridir. Kurutulmuş ve yaş olarak tüketilebilir. Bu yüzden yaz kış sofralarımızdan eksik olmayan barbunya fasulye karbonhidrat ve protein yönünden de oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Türk, Yunan, İtalya ve birçok dünya mutfaklarında kullanılan barbunya fasulye lezzeti ve görüntüsü ile diğer fasulyelerden kolayca ayırt edilebilen bir özelliğine sahiptir. Dış kabuğu pembedir ve bu kabuğunu soyup içinden çıkartılan taneleri pembe beyaz karışımlı renklerde olup tüketilen asıl kısım bu taneleridir. Özellikle zeytinyağlı yemeklerde çok fazla tercih edilmektedir. Serada yetiştirilmek şartı ile her mevsim ekilebilir. Normal toprakta yetiştirilecekse ilkbahar ayı beklenmelidir. Kışın bitkinin donma tehlikesi olduğu için normal alanlarda pek fazla kış mevsimi yaşamını sürdüremez. İyice havalandırılmış toprağın 5 cm altında olacak şeklide dikilir. Her 15 günde sıvı gübre verilirse bitkinin daha sağlıklı gelişmesi sağlanmış olur. Hasat zamanı ise ekim zamanına göre değişkenlik göstermektedir. Barbunya Fasulye Mayıs, Haziranda ekim yapılırsa Ağustos Eylül gibi toplanır. Eğer toprağın verimi ve iklim yapısı uygun ise genelde 3 ay içinde yetişir.
Barbunya fasulye faydaları: Vitamin deposu diyeceğimiz ve yaz kış sofralarımıza misafir olan bir baklagillerden biridir. Bol miktarda demir, çinko, kalsiyum, E vitamini ve K9 vitamini bulundurmaktadır. Protein bakımından da çok zengin bir yapıya sahiptir. Yüksek miktarda lif içerir.
İçinde bulunan vitaminler sayesinde romatizma ve siyatik ağrılarına iyi gelir.
E vitamini ve çinko sayesinde cildin kusursuz gözükmesini sağlar.
Tok tutma özelliğine sahiptir. Diyet yapanlar için bulunmaz bir besin kaynağıdır.
Şeker hastaları için önerilir. Tedavide oldukça etkilidir.
Bol posalı ve lifli bir yapıya sahip olduğu için bağırsak kanserlerinin önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Vücuda enerji verir. Zihinsel ve fiziksel yorgunluğu iyileştirici özelliği vardır.
Yaşlanmayı geciktirir.
Kanserli hücrelerin yayılmasını engeller.
Çocuklarda kemik gelişimine önemli ölçüde destek sağlarken büyükler de kemik erimesine karşı tüketilmesi gereken muhteşem bir besin kaynağıdır.
Kalp dostudur. Sinirleri yatıştırır. Kalp krizi geçirme riskini düşürür.
Zehirlenme sonrası tüketilirse vücudun temizlenmesine ve iyileşmesine yardımcı olur.
Böbrek sağlığı için çok etkilidir. Böbreklerdeki taşın ve kumun düşürülmesine yardımcı olur.
Kötü kolesterolü engeller.
Astım hastalığına iyi gelir.
Çocukların gelişimine yardımcı olur.
Maydanoz ile tüketildiğinde demir emilimini hızlandırır. Böylelikle kansızlığa da iyi gelmektedir.
Mideyi korur, mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Bu kadar faydası bulunan barbunya fasulyenin bazen yan etkileri de olabilmektedir. Fakat aşırı tüketildiği zaman gaz sorunları, şişkinlik ve göğüs ağrısına neden olabilir. Ayrıca fasulye çiğ tüketilmez genelde haşlanarak tüketilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde zehirlenmeye neden olabilir.