{ "title": "Barbunya Balığı", "image": "https://www.barbunya.gen.tr/images/barbunya-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 08:32:37", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Barbunya balığı: Mullidae ailesine ait bir balık türüdür. Yanlardan basık, aldı dikey vaziyette, vücudu pembe bazen kırmızı ve pullarla kaplı, alt çeneden doğru uzanan iki bıyığa sahip, alt çenesinde dişleri olmayan bir yapıya sahiptir. Genelde sıcak ve ılık denizlerde yaşarlar. Çoğunluklar kıyıya yakın yerlerde olurlar. Boyları 17 cm'den başlayıp, 40 cm'ye kadar olabilmektedir. Ortalama olarak bakılacak olursa ağırlıkları genelde 50-75 gram arasında değişmektedir. Küçük balık sürüleri halinde yaşarlar. Ege ve Akdeniz'de bol miktarda bulunmaktadır. Balık larvası ve denizde bulunan bitkisel döküntüler ile beslenmektedirler. Bir yaşından sonra üremeye başlarlar dişi barbunya balıklarının, erkek barbunya balıklarına göre yaşama süreleri çok daha uzundur. Türkiye'de yaklaşık yılda 3-5 ton arasında avlanılmaktadır. Barbunya balığının ekonomik değeri diğer balıklara göre daha yüksektir. Bağımlılık yaratabilecek kadar lezzetli bir tada sahiptir.

Barbunya balığı besin değerleri nelerdir?
Barbunya balığı faydaları nelerdir?
Barbunya balığı nasıl pişirilir?

Tavada, fırında, buğulama, ızgara ve güveç halinde pişirilir. Ayrıca pişirme yöntemi olarak çeşitli dünya mutfaklarında kâğıtta sebzeli pişirme yöntemi kullanılmaktadır.
" } ] }